Стари, неактуални, заключени теми.
16 Май 2012, 10:50
Здравейте!
От казаното от Вас, мисля че се притеснявате напразно. Най-често се касае за фиброаденоми в тази възраст. При размери около 7мм, в някои случаи е трудно да се определи каква е формацията, затова е от значение освен образната диагностика и палпацията(опипването) на бучката- гладкост, подвижност, плътност и т.н. В някои случаи може и да се пунктира и изследва цитологично същата. Дали да се оперира формацията се подхожда индивидуално според риска. Ако сте от Пловдив, може да дойдете на консултация при мен, аз комбинирам ехография с палпация, а и имам опит в диагностиката и оперирането на такива формации от повече от 24 години.
16 Юни 2012, 18:42
Здравейте д-р Тулев. На 24 години съм, занимавам се със активен спорт от може би 10-тата си година, стремя се да се храня здравословно, нямам проблеми с теглото. Проблема е че имам мастни образувания (поне така мисля), доста на брой, като повечето са по ръцете, имам и в областта на бъбреците, корема, бедрата, но там са по малки и незабележими. Първите са се появили може би преди 6-7 години, тогава не съм им обърнал особено внимание, но с времето се увеличават и на брой и като размери. Ходих при един хирург преди година и той ги определи като липоми, каза ми по добре да не ги пипам, защото често рецидивират. Притесненията са ми повече от естетическа гледна точка, а и това че бавно, но все пак нарастват, а и се появяват нови с годините. Изчел съм доста неща, адекватно лечение не съм видял или чул да има, причините също не са ясни. Ще ви бъда благодарен, ако изкажете мнението си по този за мен доста наболял въпрос.
16 Юни 2012, 22:22
Здравей!
Липомите са доброкачествени образувания. Често има наследственост при множествените липоми. Не представляват заплаха за здравето, няма лечение. Ако представляват естетичен проблем се отстраняват оперативно. Не е вярно, че рецидивират. В някои случаи, по големи липоми могат да се третират с липосукция.
26 Юни 2012, 08:36
Здравейте, д-р Тулев!
Имам нужда от консултация по въпрос , свързан с мамографията , която си направих .Заключението от рентгенолога е ''Мамографията на двете мами в краниокаудална проекция показва фиброзна мастопатия с множество микрокалцификати предимно в лява мама.Кожа и подкожие са б.о. Препоръчително е да се направи ехография и евентуално биопсия."
Аз съм притеснена заради тези множество микрокалцификати, но лекарят -онколог реши, че това не е проблем и ме вика на преглед след 1 година.Не е ли много дълъг този период?
26 Юни 2012, 09:37
Здравейте, д-р Тулев!
Въпросите ми са свързани с операция на щитовидна жлеза.
Моят д-р ми препоръча операция на жлезата. С с рецидив при Базедова болест съм. Още не съм решила, дали да се оперирам, но искам да се информирам за много неща и затова проучвам и разпитвам.
Възможна ли е лапароскопска операция на щитовидна жлеза без възли?
Кое може да е причина, да не се направи лапароскопия , а да се наложи операция по стандартния начин?
Доколкото знам, лапароскопската операция е по щадяща и възстановяването е много бързо.
26 Юни 2012, 11:13
Здравейте др Тулев,
Майка ми има рак на гърдата с метастази в костите, напоследък болките и станаха много големи и предписаните лекарства не действат последно ползва лепенки виктанил 50мг. Може ли да дадете предложения за лекарства които биха били ефикасни и нямат странични ефекти. благодаря
01 Юли 2012, 14:19
Здравейте Д-р Тулев , моля ви да ми отговорите на вероятно за вас глупав въпрос , но важен за мен отговор .
На 38 г.
Имам от почти 10 месеца образувание в гърдата ( около 1 см ПРИНЦИПНО СПОРЕД МЕН НЕ РАСТЕ НА ПАПЛАЦЕЯ подвижно е ., но всеки лекар го мери различно - 0.95 ;0.86 ;1,5; 12.0 и т.н ) всеки различно го И определя - фиброденом , киста ,липом , стара киста .Една от лекарките каза , че за нея това не е нито киста нито ФА тъй като образуванието било пихтиесто ( така се изказа ) което ме притесни - ЛОШО ЛИ Е КОГАТО ОБРАЗУВАНИЕТО Е ПИХТИЕСТО И СЕ НАБЛЮДАВА С ДОПЛЕР ПЕРИФЕРЕН КРЪВОПОТОК и еденици в образуванието ???
мамографията от м.ноември показва фиброаденом ИЛИ стара киста - съветват ме да се следя , но на мен ми е притеснено да не би това да е рак на гърдата и да не закъснея с интервенцията
моля за вашето мнение .
това че е пихтиесто значи ли че е лошо ??? Благодаря !
04 Юли 2012, 07:09
Здравейте! Извинявам се за късния отговор, но съм извън България и рядко влизам в форума!
04 Юли 2012, 07:11
nikninikni написа:Здравейте, д-р Тулев!
Имам нужда от консултация по въпрос , свързан с мамографията , която си направих .Заключението от рентгенолога е ''Мамографията на двете мами в краниокаудална проекция показва фиброзна мастопатия с множество микрокалцификати предимно в лява мама.Кожа и подкожие са б.о. Препоръчително е да се направи ехография и евентуално биопсия."
Аз съм притеснена заради тези множество микрокалцификати, но лекарят -онколог реши, че това не е проблем и ме вика на преглед след 1 година.Не е ли много дълъг този период?
Здравейте! Извинявам се за късния отговор, но съм извън България и рядко влизам в форума! На вашият въпрос , мога да отговоря така - потърсете и друго мнение от добър специалист в тази област. Ако се притеснявате направете контрола на 3ти и 6ти месец. Ако сте от Пловдив, заповядайте в моя кабинет.
04 Юли 2012, 07:24
marta.jamil написа:Здравейте др Тулев,
Майка ми има рак на гърдата с метастази в костите, напоследък болките и станаха много големи и предписаните лекарства не действат последно ползва лепенки виктанил 50мг. Може ли да дадете предложения за лекарства които биха били ефикасни и нямат странични ефекти. благодаря
Здравейте! От оскъдните данни разбирам, че се интересувате от обезболяваща терапия, а не за лечение на метастазите. Тъй-като болката като интензитет и местонахождение е различна за всеки пациент, то най-добре се обърнете към Онкологичния център по местоживеене, който ще подходи индивидуално към проблемите на майка Ви. Няма универсална терапия на болката, подхожда се индивидуално, винаги от по "слаби" лекарства, в по-малки дозировки към по "силни ".