Рубриката на психолога - подкрепа и взаимопомощ, полезни съвети

В този раздел на нашия форум можете да задавате въпроси, свързани с психология, психиатрия и сексология, да споделяте мнения и да получите съвет.

Re: Галина Тодорова – психолог-консултант

Мнениеот Galina Todorova » 20 Ное 2013, 23:29

lora_97 написа:Здравеите,незнам от къде да започна ...аз съм жена на 28 г от година и половина имам връзка с мъж н а35г и е страшно ревнивк,оито с всеки изминал ден ме подтиска психически и физи4ески ,като в същото време твърди колко много ме обича и неможе да живее без мен.Каквото и да направя винаги ще намери причина да не е доволен и обвинява мен,имам чувстеото че психиката ми е разбъркана до такава степен че незнам реално кое е правилно и кое не.Тои е н а35г и е страшно ревнив ,с течение на времео ограничи социалните ми контакти до минимум,започна да се изживява като шеф.Караниците ни станаха ежедневие защото аз трудно приех такова отношение спрамо мен,но в краина сметка започнах да му угаждам и да се стремя да става както тои иска ,бах си внушила че причината ев мен.В началото си мислех че аз му давам поводи ,но тои си намира такива за абсурдни неща,от рода на :защо си публикувала тази мисъл във феиса ,или тоя защо ти е харесал пунликацията,защо се гримираш толкова и т.н познатите неща типични за ревнивеца.Обичх го наистина но с този тероро както го наричам ме отблъсна ,и това не е всичко.Посягал ми е 3 пъти,первия беше само шамар пред около 30 човека без да съм му дала повод,обяснението беше че съм изглеждала много красива и съм с е издокарала така за някои друг.Вторият път ме удари няколко пъти след което бях с подсинено око,тогава бяхме на менение че е по добр еда с еразделим,но естесвено му простих с убеждението от негова страна че няма да се повтори.Като цяло ние имаме проблем с комуникацията по между си и то от моя страна смятам 1е е в резултат на неговия натиск,постоянно мисля какво и как да направя че да не съм в грешка .Последният път ме преби,случи се преди около 2 месеца,бяхме заедно в чужбина където тои работи,аз стоях по цял ден затворена в квартирата,единственото ми разнообразие беше разходката до супера с момиче с което тои ме запозна за да не скучая.В последствие обаче тя започна д а го дразни и наща дружба не му се хареса тъи като сме с ебили расхождали с часове.Всяко ме деъствие и стъпка тр да се докладва и така един ден след пордната наша расходка от 2,3 часа тои с еприбра от работа видимо бясен.Нямаше за какво да се хване освен за това че към ориза нямало кисело мляко,как така не съм с есетила че върви с него а съм направила салата крещеики.Аз също му повиших тон след като почна и да ме обижда казах че вече нямам апетит хвърлих си вилицата на масата и в мига в които станах бях посрешната от силен шамар и от серия други в последствие.Поисках да си тръгна тои не ме пусна ,каза ми видя ли какво ме накара да направя ,беше убеден че аз съм го предизвикала .Мого пъти сме обсъждали неговите постъпки и съм го убеждавала че трябва да посети психолог ,че тази ревност е болест и трябва да с елекува по някакв начин.Аз съм изгубила всякаква надежа виждам изхода само с раздяла просто ме е отблъснал до такава степен,а тои продължава да твърди че ако го обичам трябеа да си дадем шанс.Какво ще ме посъветвате като специалист,знам че много хора ще ме нарекат глупачка в случея.

Здравейте,
Ревността като чувство представлява липса на самочувствие, на доверие в самия себе си. Когато някой ревнува, то е защото се съмнява в себе си, а не в партньора си. Мисълта, че другият може да потърси щастието си другаде влудява ревнивеца. Ревността изобщо не е знак за обич, а по-скоро за притежание. Ревнува този, който смята, че партньорът му принадлежи, но не може човек да принадлежи другиму. От това, което споделяте разбирам, че човекът до вас е болезнено ревнив и това се отразява деструктивно на вашата връзка. Ако смятате, че връзката ви може да има развитие посетете задължително психолог-консултант или психотерапевт. Направете си равносметка какво ви носи тази връзка. Отговорете си на най-важния въпрос: "Обичам ли този човек и защо съм с него"? Ако сте объркана в мислите и чувствата си потърсете професионална помощ. Психологът ще ви помогне да подредите емоциите и мислите си. Препоръчвам ви да вземете решението си или сама или с помощта на професионалист. Пожелавам ви успех!
Аватар
Galina Todorova

Re: Ели Ноева - Психология и психотерапия

Мнениеот Eli Noeva » 22 Ное 2013, 00:16

Здравейте,
Една от причините за страданието на детето през последните два месеца, откакто посещава детска ясла е раздялата с родителите и най-вече с Вас - майка му.
Постъпването в детската ясла е първото социално преживяване за него извън семейната среда.
Там детето попада в групата от равни - връстниците, с които трябва да общува, играе и споделя всичко.
То се озовава в ситуация, в която трябва да контактува с други възрастни, които не са от семейството и също така да изпълнява правилата в яслата.
На изпитание е поставена връзката майка - дете.
Ако Вие спокойно сте приемали другите възрастни от семейството Ви да участват в живота на детето без да се безпокоите, това принципно би помогнало за адаптиране на детето към условията на новата социална среда.
Възможно е тази трудна адаптация да е свързана с една по-висока степен на тревожност у Вас, която е предизвикана от раздялата с детето Ви.
Също така е възможно то да се чувства твърде свързано с Вас и да се страхува да се отделя от майка си като самостоятелно човешко същество.
Важно е и как детето си взаимодейства освен с Вас и така и с други деца и хора.
През последните два месеца действа двупосочен процес - стресът, възникнал в семейството се проявява като поведенческо разстройство в детската ясла и обратно.
Раздялата с мама трябва да се придружава непрекъснато с много думи, които да описват ситуацията, с думи на обич, адресирани към детето от Вас самата, от другите близки и от персонала в яслата.
Споделяте, че проблемът с адаптацията продължава и повече от два месеца остава без промяна - може да потърсите детски психолог, който с метода на игровата психотерапия ще помогне на Вас и на детето Ви да намалите нивото на тревожност.
Желая Ви успех!
Ели Ноева.
Eli Noeva

Мнениеот hrisi_didi88 » 22 Ное 2013, 13:50

Здравейте на 25 години съм,имам породени деца,ходя на лекции,на последък ме е обзел някъв страх да не умра,срах да не съм болна от нещо,някакво гадно чувство от вътре ме обзема,страх да не полудея,чудя се дали действам на децата си,как да се справя с тези неща,искам да се справя с нещата,но още немога?
hrisi_didi88

Мнениеот Galina Todorova » 22 Ное 2013, 21:13

hrisi_didi88 написа:Здравейте на 25 години съм,имам породени деца,ходя на лекции,на последък ме е обзел някъв страх да не умра,срах да не съм болна от нещо,някакво гадно чувство от вътре ме обзема,страх да не полудея,чудя се дали действам на децата си,как да се справя с тези неща,искам да се справя с нещата,но още немога?

Здравейте,
Най-вероятно става въпрос за паническо разстройство свързано с повишена тревожност. Добре е да посетите психиатър, който ще ви постави точната диагноза. Срещнете се и с психолог - консултант, който ще ви помогне да се преборите с тревогите и страховете си. Пожелавам ви успех!
Аватар
Galina Todorova

Мнениеот hrisi_didi88 » 23 Ное 2013, 17:35

Здравейте на 25 години съм,имам породени деца,ходя на лекции,на последък ме е обзел някъв страх да не умра,срах да не съм болна от нещо,някакво гадно чувство от вътре ме обзема,страх да не полудея,чудя се дали действам на децата си,как да се справя с тези неща,искам да се справя с нещата,но още немога?
hrisi_didi88

Мнениеот buba-muba » 25 Ное 2013, 19:55

Здравейте, имам си приятел от 10 месеца. Постоянно сме заедно, но понеже той родния му град е различен от този в който живеем той понякога се прибира в родния град. Аз буквално полудявам когато не знам къде и с кого е ревнувам постоянно имам чувството, че постоянно ме лъже. Докато беше извън града не ми пишеше за повече от 3 мин не бяхме говорили 2 дена и през това време аз изпаднах в депресия. Плачех по цял ден, спрях да се храня, не контактувах с никого. Ревнувам от най-малкото и тормозя себе си безпричинно.Когато нямам контакт с него за по дълго време започвам да се притеснявам и да почвам да си мисля севъзможни глупости. Искам да потърся помощ, защото мисля, че състоянието ми е сериозно. Какво мога да направя ?
buba-muba

Мнениеот Eli Noeva » 26 Ное 2013, 11:01

Здравейте Хриси,
Съобщавате за страховете си и се питате дали ще се справите.
Възможно е то да са следствие от голямата Ви натовареност с децата и следването.
Или да се дължи липса на подкрепа, недостатъчно позитивни преживявания, липса на вяра в собствените сили за справяне и намаляване на общата Ви психична енергия.
От малкото информация в писмото Ви мога само да Ви препоръчам среща с психолог, с който да споделите повече детайли за своето състояние и как то да се подобри.
Поздрави, Ели Ноева.
Eli Noeva

Мнениеот Eli Noeva » 26 Ное 2013, 11:38

Здравейте,
Качеството на една връзка се измерва чрез субективната оценка на двамата партньори за техните взаимоотношения като щастливи и удовлетворителни.
Върху връзката оказват влияние:
- личностните черти и характеристики на всеки от двамата, тяхното емоцижнолно здраве, отношенията с други хора.
- начина, по който си взаимодействат участниците в двойката.
- средата, в която функционират, подкрепата за връзката от страна на близки и приятели.
Споделяте за негативните последици от начина, по който подхождате към себе си и приятеля си и това е рисков фактор за поява на депресия и други разстройства.
Не е задължително любовта Ви да е съпътствана със страдание и Вие осъзнавате колко отрицателно то се отразява на доброто Ви самочувствие и състояние.
Възможно е да се безпокоите и тревожите за дребни неща и причината е чувството за страх и нуждата да получите одобрението на приятеля си.
Липсата на уверевост в себе си се проявява като потребност да контролирате приятеля си и ситуациите.
Цялата Ви енергия е насочена към привличане вниманието му и не обръщате достатъчно
такова на собствената си цялостност в тази любовна връзка.
Докато двама души са свързани и споделят любовта си, много важно е всеки от тях да запази своята собствена идентичност и самосъзнание на отделна личност - тогава връзката има повече шансове да се развие във времето.
Доверието е основата на всяка връзка, а доверието и уважениетоо към приятеля Ви започва от доверието и себеуважението към самата Вас.
Затрудненията са свързани с:
- липсата или с недостатъчно ефективно общуване между вас двамата.
- нереалистични очаквания за връъзката или партньора.
- вземането на решения и с начина, по който се справяте с възникналите проблеми.
Какво ще Ви помогне?
- по-голямо познание за самата Вас, за приятеля Ви и за взаимоотношението между вас двамата, изясняване на взаимните ви очаквания еедин от друг.
- развиване на умения за ефективна комуникация по безконфликтен начин и разрешаване на проблеми и конфликти по взаимноудовлетворителен начин.
- излизане от негативните модели на мислене и поведение.
- възприемане на по-позитивни подходи един към друг.
- разнообразяване и обогатяване на взаимоотношенията ви.
Необходимо е да се запознаете с още информация по темата за връзката или да се консултирате с психолог, за да изградите едно пълноценно приятелство.
Успех, Ели Ноева.
Eli Noeva

Мнениеот buba-muba » 27 Ное 2013, 01:39

Освен ревността страдам от ниска самооценка и мисля,че от там идва и ревността. Едно момиче дори и да не говори с приятеля ми само мисълта ,че той я има в фейсбук ме побърква. Изпадам в паника, когато нямам контрол над случващото се. Особено когато е извън града :roll:
buba-muba

Мнениеот hrisi_didi88 » 28 Ное 2013, 15:10

Изпитвам някаво гадно чувство от време на време,от вътре ми идва и ми става много неконфортно,някви гадни мисли ми се въртят в гавата,на какво може да се дължи това,на 25 години съм,с деца,уча,не си доспивам?
hrisi_didi88

ПредишнаСледваща

Назад към Психология, психиатрия и сексология