В този раздел на нашия форум можете да задавате въпроси, свързани с психология, психиатрия и сексология, да споделяте мнения и да получите съвет.
Заключена

Re: Ели Ноева - Психология и психотерапия

13 Яну 2014, 21:49

Zdraveyte doktor Noeva,ot blizo 3 meseca imam ujasen svetovirtej,zamayvane i zalitane na glavata.Hodih kadeli ne na psiholozi i nevrolozi.Izpisaha mi cipralex i rivotril.Pih gi okolo sedmica i gi spryah zastoto se pocuvstvah oste po zle.Sega izpolzvam nesto po leko Atarax.Kadeto i da sim hodila navsyakade mi kazvat ce nisto mi nyama i ce vsicko e na paniceska osnova.Dobre spokoyna sim no zasto ne mi minavat tezi nesta?Molya vi dayte mi edin savet.

Re: Ели Ноева - Психология и психотерапия

16 Яну 2014, 15:26

Здравейте Емилия,
От споделеното от Вас разбирам, че от 3 месеца имате симптоми на паническо разстройство, за което е било назначено лечение с ципралекс и ривотрил.
За да почувствате ефект от тези два медикамента е необходимо да го приемате повече от една седмица.
И докато настъпи този ефект, са възможни описаните от Вас негативни усещания.
Медикаментът атаракс няма неприятни странични ефекти и можете да го приемате според лекарското предписание.
Но той няма възможности да подпомага овладяването на паник симптомите.
Опитайте се да се върнете 3 месеца назад и да си припомните какво се е случило във вашето ежедневие тогава.
С какви обстоятелства, хора и преживявания е свързано то?
Това е моментът на отключване на Вашето състояние, като е възможно да има и подтиснати спомени за преживявания отпреди това.
Така натрупаната проблематика, ако се открие такова наслагване на проблеми, може да се преработи и да се освободят емоционалните блокажи.
Паническото разстроство се овладява изцяло и напълно с хипноза, релаксиращи и визуализиращи техники, медитация, анализ на проблемните точки, техника за емоционална свобода, изясняване на мисловните схеми, които причиняват неадаптивно възприемане на себе си, на другите, на случилото се или на света около Вас.
С това бих искала да помислите за психологическо консултиране, което е възможно да е краткосрочно или дългосрочно след преценка за сложността на проблема.
Поздрави, Ели Ноева.

Re: Галина Тодорова – психолог-консултант

22 Яну 2014, 15:07

здравейте,

преди дни получих пристъп, за който съм склонна да мисля, че е паническа атака. Случва се за втори път в рамките на 13 месеца, като първия път си имаше налице страх от евентуален инфаркт /не можех да дишам, усещах сърцето си сякаш ще се пръсне/, освен това бях в период на изключително силен стрес. Сега при втория пристъп не съм се страхувала от нищо, не съм имала мисли че полудявам, че ще умра или каквото и да е от сорта. Съвсем спокойно го изчаках да премине, беше съпроводен от силна жажда и продължи на вълни близо цял час. Симтомите иначе си бяха като при първия, но без чувство за задушаване и без чувство за тахикардия - имах изтръпване по гръба - на вълни, треперене на ръцете и краката, ужасен световъртеж и размито зрение. Дори на следващия ден ми се виеше свят ако седна пред компютъра.

Започвам да се колебая дали е паническа атака или нещо физиологично, макар че личния ми лекар беше категоричен, че е на психична основа. Възможно ли е да си е паническа атака, макар и без осезаемо чувство за страх?

22 Яну 2014, 21:32

foreverfly написа:здравейте,

преди дни получих пристъп, за който съм склонна да мисля, че е паническа атака. Случва се за втори път в рамките на 13 месеца, като първия път си имаше налице страх от евентуален инфаркт /не можех да дишам, усещах сърцето си сякаш ще се пръсне/, освен това бях в период на изключително силен стрес. Сега при втория пристъп не съм се страхувала от нищо, не съм имала мисли че полудявам, че ще умра или каквото и да е от сорта. Съвсем спокойно го изчаках да премине, беше съпроводен от силна жажда и продължи на вълни близо цял час. Симтомите иначе си бяха като при първия, но без чувство за задушаване и без чувство за тахикардия - имах изтръпване по гръба - на вълни, треперене на ръцете и краката, ужасен световъртеж и размито зрение. Дори на следващия ден ми се виеше свят ако седна пред компютъра.

Започвам да се колебая дали е паническа атака или нещо физиологично, макар че личния ми лекар беше категоричен, че е на психична основа. Възможно ли е да си е паническа атака, макар и без осезаемо чувство за страх?

Здравейте,
От това, което споделяте съм склонна да мисля, че най-вероятно става въпрос за паническа атака. Не разбрах как вие сте разбрали, че диагнозата ви е точно такава и дали сте използвали медикаменти за туширане на пристъпите. Възможно е да имате всички соматични признаци без да изпитвате страх от това. Важно е да знаете, че паническото разстройство не включва никакви фобии. Паниката не възниква понеже мислите за, приближавате или в действителност се озовавате във фобийна ситуация. Вместо това пристъпът се появява спонтанно и неочаквано без видима причина. Освен това пристъпите на паника не се дължат на физиологично заболяване. Може да има два или три пристъпа на паника и години наред или никога повече да не получите нов.
Диагнозата "паническо разстройство" се поставя само след изключването на възможните медицински причини, включително хипогликемия, хипертиреоза, реакция на прекомерния кофеин и отказването от алкохол, транквиланти или седативи. Причините за паническото разстройство включват комбинация от наследственост, химически дисбаланс в мозъка и стрес. Внезапната загуба или сериозните промени в живота могат да предизвикат появата на пристъпи на паника.
Препоръчвам ви да си направите изследвания,за да се изключат всички тези причини, които ви изредих по-горе. Ако се потвърди, че имате пристъпи на паника е добре да започнете психотерапия и ако се наложи медикаментозно лечение за да избегнете усложнения. Пожелавам ви успех!

23 Яну 2014, 12:04

Благодаря,

диагноза, доколкото може да се говори за такава, не ми е поставяна. Личният ми лекар беше категоричен, че става дума за паническа атака, но без да ми назначи никакви изследвания, които да изключат евентуален физиологичен проблем. Не съм използвала никакви медикаменти, първият път отшумя и не се върна цяла година. Ще се насоча първо към ендокринолог и ако няма нищо притеснително ще потърся и психотерапевт.

между другото - в деня на пристъпа наистина бях погълнала повечко кофеин (дори бях пила кока-кола непосредствено преди него), но нямам спомен дали при първия беше така. Имах няколко силни внезапни световъртежа през лятото, без останалите симптоми, отново след недоспиване и вероятно повече кофеин от това, което мога да понеса.

Отново ви благодаря, не подценявам по никакъв начин паническите атаки, но доста успокоително ми идва мисълта, че вероятно нямам физиологичен проблем и се надявам да успея да ги преодолея само с терапия, без медикаменти.

23 Яну 2014, 21:03

foreverfly написа:Благодаря,

диагноза, доколкото може да се говори за такава, не ми е поставяна. Личният ми лекар беше категоричен, че става дума за паническа атака, но без да ми назначи никакви изследвания, които да изключат евентуален физиологичен проблем. Не съм използвала никакви медикаменти, първият път отшумя и не се върна цяла година. Ще се насоча първо към ендокринолог и ако няма нищо притеснително ще потърся и психотерапевт.

между другото - в деня на пристъпа наистина бях погълнала повечко кофеин (дори бях пила кока-кола непосредствено преди него), но нямам спомен дали при първия беше така. Имах няколко силни внезапни световъртежа през лятото, без останалите симптоми, отново след недоспиване и вероятно повече кофеин от това, което мога да понеса.

Отново ви благодаря, не подценявам по никакъв начин паническите атаки, но доста успокоително ми идва мисълта, че вероятно нямам физиологичен проблем и се надявам да успея да ги преодолея само с терапия, без медикаменти.

Пожелавам ви успех!

28 Яну 2014, 11:22

Здравейте, г-жо Тодорова! Обръщам се към вас с една молба за съвет. Моята дъщеря е на 6.5 години. От 6 месеца живеем в ново жилище. Преди това живеехме с родителите на съпругата ми и по неволя ни се налагаше през всичките 6 години да спим с дъщеря ни в една стая, а през последните 4 години и на едно легло. Нанасянето в новия апартамент мина успешно. И двете деца го приеха много щастливо. Но имаме проблем със съня на дъщеря ни. В началото имахме проблеми със заспиването. Искаше да има някой при нея. Това го отминахме. Сега обаче всяка вечер се буди по няколко пъти и идва да вика някой от нас за да спи при нея, понеже ние спим в съседна стая. И това се случва по няколко пъти на вечер. Ние умишлено не оставаме да спим по цяла вечер, за да може да свикне. Създали сме всички условия които искаше тя за да може да заспива сама - спи на нощна лампа, на пуснат телевизор, който изключваме след като заспи, а и в стаята не е сама - на съседното легло спи братчето й, което е по-малко. Казва, че сънува лоши сънища. Какви ли лоши сънища може да сънува едно дете - казва, че сънува някакъв лош от "Ну погододи", някаква тава която плашела децата и т.н. Ограничаваме я към предаванията и филмчетата които гледа - гледа предимно образователни детски филмчета. Е понякога си гледа и нейните които иска по Disney и разни други детски канали. Вечер заспива на неангажиращи канали като "24 kitchen". Но събужданията продължават. Така и ние и тя не можем да се наспим пълноценно. Моля за някакъв съвет. Ние сме от Бургас.

30 Яну 2014, 19:53

validob написа:Здравейте, г-жо Тодорова! Обръщам се към вас с една молба за съвет. Моята дъщеря е на 6.5 години. От 6 месеца живеем в ново жилище. Преди това живеехме с родителите на съпругата ми и по неволя ни се налагаше през всичките 6 години да спим с дъщеря ни в една стая, а през последните 4 години и на едно легло. Нанасянето в новия апартамент мина успешно. И двете деца го приеха много щастливо. Но имаме проблем със съня на дъщеря ни. В началото имахме проблеми със заспиването. Искаше да има някой при нея. Това го отминахме. Сега обаче всяка вечер се буди по няколко пъти и идва да вика някой от нас за да спи при нея, понеже ние спим в съседна стая. И това се случва по няколко пъти на вечер. Ние умишлено не оставаме да спим по цяла вечер, за да може да свикне. Създали сме всички условия които искаше тя за да може да заспива сама - спи на нощна лампа, на пуснат телевизор, който изключваме след като заспи, а и в стаята не е сама - на съседното легло спи братчето й, което е по-малко. Казва, че сънува лоши сънища. Какви ли лоши сънища може да сънува едно дете - казва, че сънува някакъв лош от "Ну погододи", някаква тава която плашела децата и т.н. Ограничаваме я към предаванията и филмчетата които гледа - гледа предимно образователни детски филмчета. Е понякога си гледа и нейните които иска по Disney и разни други детски канали. Вечер заспива на неангажиращи канали като "24 kitchen". Но събужданията продължават. Така и ние и тя не можем да се наспим пълноценно. Моля за някакъв съвет. Ние сме от Бургас.

Здравейте,
Проблем за децата от предучилищна възраст са страховете. Става дума не за някакво психическо разстройство, а за едно съвсем нормално преживяване. При някои деца страховете са по-силно изразени. Важното е да се знае, че в основата на страховете стои общата тревога на децата. Не се опитвайте да обяснявате на детето, че чудовища не съществуват. В подобни случаи е добре да казва на глас, че не се бои от нищо, че в стаята няма нищо страшно. Може да измислите и приказка, в която да включите кошмарните герои, които детето побеждава. Хубаво е ако може да изиграете приказката и детето да влиза в различните роли. Много разпространен страх в тази възраст е и страхът от тъмното. Страхът от тъмното и самотата се проявява най-силно вечер., когато детето си ляга да спи. Вие подхождате правилно, като успокоявате детето и оставяте включена нощна лампа. Не затваряйте вратата и останете до детето докато заспи. Не му се карайте, не го обвинявайте. Добре е ако детето има любима (и) играчка(и), с която да го сложите да спи. Отново споменавам, че много полезни са приказки, в които страховете на героите са подобни на страховете на вашето дете и тези приказки завършват с добър край. Освен това изберете времето за приказки да е през деня, а не минутите преди сън. Оставете детето само да избере сюжет на приказката. Така ще успеете да разберете по-добре от какво се вълнува дъщеря ви. Играейки, детето ще успее да излее чувствата си. Това няма да стане за ден или два. Нужни са търпение и постоянство от ваша страна. Не е добре, че има телевизор в стаята на децата ви. Не оставяйте да спите в стаята на дъщеря си, дори и за определени часове. Полезно ще бъде ако имате възможност да направите няколко срещи с детски психолог, който ще окаже на вас и детето професионална помощ и подкрепа. Пожелавам ви успех!

31 Яну 2014, 22:15

Благодаря Ви! Остава да започваме с приказките :) А относно:
Не оставяйте да спите в стаята на дъщеря си, дори и за определени часове.

ние спим при нея само когато ни вика посред нощ и то за половин-един час. После пак се местим. Стаите ни са една до друга и вратите по между ни са отворени.
Ще пробваме съветите Ви и ако нямаме успех, ще се консултираме с някой детски психолог. Благодаря още веднъж.

12 Фев 2014, 22:31

последно време бях много стресирана и това се отрази на нервите ми и и сега имам затруднено дишане , а и имам вродено заболяване синдром на Жилберт дали лекарството оказва неблагоприятно влияние върху черния дроб т.е дали би довело до повишаване на билирубина в кръвта благодаря и мога ли да го пия заедно с дуспаталин
Заключена
Отиди на страница: 1 ... 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20 ... 60