Наближават пости, какво готвите по това време от годината?

Любими рецепти, интересни вариации, модерни ястия, съвети при готвене

Re: Наближават пости, какво готвите по това време от годината?

Мнениеот Yunona » 16 Ное 2015, 15:57

MGB написа:Прекрасно, че успяваш и поста ти е наистина здравословен, а не просто си се лишила от някои храни, но как успяваш да ядеш толкова... Аз да си призная сутринта прегреших ужасно с една пърленка и мисля, че това ще ми е за целия ден, най-много довечера да хапна някоя ябълка... Не казвам, че може пърленката да се сравни с твоята закуска, но пак ми се вижда множко, въпреки че всяко тяло си иска своето.
Аз не съм сигурна дали ще мога да се отдам на пост, гаджето ми зареди хладилника с едни камембери, чедър и още 2-3 вида сирена, на които не съм убедена, че ще мога да устоя :oops:

Ти ме разби, буквално :) Принципно имам апетит вярно е :), но не си представям как бих имала енергия за целия ден, ако не се храня редовно... За мен това е начинът да поддържам форма - добро постоянно тегло, здравословно ниво на кръвното налягане, сравнително постоянно ниво на кръвната захар, за да няма приливи и спадове на енергията и т.н. Твърдо вярвам в трите хранения на ден и плодовете между тях :)
Yunona

Мнениеот Mon_ton » 16 Ное 2015, 16:10

Аз пък се старая да си хапвам по-малко, че като се отприщя и става страшно. :lol:
Аватар
Mon_ton

Мнениеот Мади Ранчева » 16 Ное 2015, 16:33

Mon_ton написа:Аз пък се старая да си хапвам по-малко, че като се отприщя и става страшно. :lol:

И аз така опитвам, по малко, но често, все повече започна да ми се получава, някак не мога да поемам големи количества, стига да не съм пред онзи период, в който не мога да спра, ако ми е вкусно, но и за там имам тактика, просто си взимам малко храна на работа или готвя малко :idea:
Мади Ранчева

Мнениеот Slavena » 16 Ное 2015, 16:54

Мади Ранчева написа:
Mon_ton написа:Аз пък се старая да си хапвам по-малко, че като се отприщя и става страшно. :lol:

И аз така опитвам, по малко, но често, все повече започна да ми се получава, някак не мога да поемам големи количества, стига да не съм пред онзи период, в който не мога да спра, ако ми е вкусно, но и за там имам тактика, просто си взимам малко храна на работа или готвя малко :idea:

Е нали все ще се прибереш вкъщи. Аз си ям нормално и не постя, това са глупости. Днес ядох сутринта за закуска пица от баничарница, на обяд си хапнах друга закуска и сега за вечеря мисля да хапнем кюфтета и кепабчета. На малкия вземам същото. Това е храна, а не някакви треви.
Slavena

Мнениеот Pipilota » 17 Ное 2015, 09:33

Като цяло харесвам идеята за постите, но никога не ми се получава. Все си викам този път може би ще е хубаво, ако пробвам, но не става и това е. :roll:
kukuvicac
Аватар
Pipilota

Мнениеот BeenieGal » 17 Ное 2015, 13:04

Pipilota написа:Като цяло харесвам идеята за постите, но никога не ми се получава. Все си викам този път може би ще е хубаво, ако пробвам, но не става и това е. :roll:

Дори да се ограничи само месото, то за някои е голямо постижение, а и за тялото не е зле :idea:
Аватар
BeenieGal

Мнениеот Yunona » 19 Ное 2015, 00:19

Да се върнем на темата... а тя е за постите и какво готвим по това време :)

Искам да споделя идея за бързо, вкусно и здравословно постно ястие. Тъкмо се допича във фурната.
Пълнени чушки с черна леща и просо. Става и с друга леща, разбира се. Смисълът на съчетанието е в това, че бобовите и зърнените храни прекрасно допълват аминокиселинния си състав и дават пълноценни и лесноусвоими протеини на нашите тела.
Рецептата накратко:
8 големи червени чушки
1 непълна ч.ч. черна леща (може и друга)
1 непълна ч.ч. просо
1 голяма глава лук - ситно нарязана
3-4 скилидки чесън - на тънки филийки
1 голям морков - на ситни кубчета
1 връзка магданоз
по желание - един голям пресен домат, обелен и ситно нарязан или домати от консерва
олио, сол, черен пипер
Просото и лещата се сваряват поотделно до полуготовност. През това време чушките се почистват, "мацват се с олио и се слагат в загрята фурна да се позапекат. Пак през това време в тиган задушаваме лука, чесъна и моркова, ситно нарязаните дръжки от магданоз. По късно отцеждаме лещата и просото (ако има нужда) и смесваме всичко със зеленчуците. Посоляваме на вкус, добавяме млян пипер и листата магданоз, ситно нарязани. Чушките се пълнят, подреждат в тавата и се пекат, докато ципата им покафенее. Хапват се "чисти" или с филийка пълнозърнест хляб. Може да се гарнират и с кисело мляко (който обича).
Yunona

Мнениеот Pipilota » 19 Ное 2015, 09:31

Това ще го изпробвам, само още не съм виждала просо в Билла (понеже от там пазарувам), някой срещал ли е и да ме ориентира къде да го търся? :roll:
kukuvicac
Аватар
Pipilota

Мнениеот Mauritius » 19 Ное 2015, 11:45

Pipilota написа:Това ще го изпробвам, само още не съм виждала просо в Билла (понеже от там пазарувам), някой срещал ли е и да ме ориентира къде да го търся? :roll:

По щандовете със здравословни храни би трябвало да е, ако не е там може да провериш при варивата. Просото е сравнително евтино и не така екзотично като гречка, киноа и прочее, заради това и сравнително по-рядко се среща, предполагам, а сега се сещам, че просо ще може да се открие и в магазин като ДМ :idea:
Mauritius

Мнениеот S_Milenska » 19 Ное 2015, 13:44

Май съм виждала там, където стоят брашната, булгура, елдата. :) Има и просо. ;)
Аватар
S_Milenska

ПредишнаСледваща

Назад към Рецепти и полезни съвети