azzura написа:Здравейте, д-р Петрова-Досева,
Извинявам се предварително, ако питането ми не е в правилната тема.
Та по същество.Жена съм, на 32г, 176см висока, 73кг.От май месец миналата година имам проблеми с глезените - подуват се ужасно много, като първоначално левият ми глезен беше по-отекъл от десния и то главно в областта зад кокалчето.В последствие отокът се ''разпредели'' равномерно по двата крака.Подувам се до толкова, че не ми се виждат кокалчетата на глезените и няма промяна нито сутрин, нито вечер.Единствено, когато правя физически упражнения подуване спада малко, т.е. от вид на изкълчени, глезените ми преминават в състояние на пълни с течност.Не ме болят, с изключение на лятото, когато ми се наложи да пътувам дълго време седнала и тогава имах чуството, че краката ми горят и ще се пръснат.
Личната ми лекарка ми направи какви ли не изследвания, на кръв, урина, хормони(тиреоиден),,ЕКГ при които единственото обезпокоително и показателно беше - еозинофили - 6 ; белтък в кръвта - 82.До тук без никакво лечение или диагноза.Единствено ми бяха изписани някакви лекарства за алергия, които не съм пила, по простата причина, че алергия не знам как се диагностицира ей така, без доп. изследвания.
Отделно от това, ми се наложи да си правя мед. изследвания свързани с общото ми състояние и свързани със съдържание на захар, белтък и венерически болести, както и рентгенова снимка на бял дроб - всичко е наред.Нямам и ''повърхностни вени''
Още малко история - от около две години имам едни миниатюрни кръвоизливчета по ръцете, които са точковидни и приличат на спукани капиляри.По тялото отпред на гърдите имам също такива червени образувания, приличащи по-скоро на червени релефни пъпки.Преди 5 години пък имах някакво белодробно заболяване, диагностицирано като трахеобронхит, но явно неизлекувано, защото все още си отделям гъсти, желеобразни (?) храчки. Пушачка съм и от няколко години пия само нес-кафе, и водя заседнал начин на живот,ако има значение.
Простете лаишките ми обяснения,дано сте разбрали поне част от това, което се опитвам да обясня и ще съм Ви искрено благодарна за някакъв отговор!
Здравейте azzura,
Моля, да ме извините затова, че се забавих с отговора!
Разбирам притеснението ви относно отоците - проблем, създаващ неприятно усещане, болка и неудобство от естетическа гледна точка. Без преглед и по-подробна анамнеза (разпит), не мога да се ангажирам с диагноза, но мога да ви обясня най-честите причини, водещи до появата на оток и да ви дам няколко съвета.
Отоците винаги се дължат на някаква причина. Дали това се дължи на заболяване или не е въпрос на диагностично уточняване и преценка. Обясненията или предположенията за появата им могат да бъдат много.
Например: Най-често, когато липсват данни за заболяване, това е
нарушение на лимфния и/или венозен дренаж (отичане). Описаното от вас състояние ме насочва по-скоро към това. А то може да се дължи на физическа преумора и натоварване, на разширени вени, на позицията на краката през деня - стоене продължително време в право положение или в един тип поза (каква е професията ви?), на обездвижването - заседналия начин на живот (също може да е допринесъл за това състояние, щом се подобрявате от физически упражнения), след операция и т.н.; Друга причина -
свръх употребата на готварска сол/консумация на солени храни (готварската сол, съдържа натрий, който в организма води до задръжка на течности, в резултат на което се увеличава обемът на даден орган или цялото тяло). Това може да се коригира - опитайте! Ако обичате солено, опитайте се да намалите употребата на сол или използвайте хималайска сол, която освен като заместител на готварската и трапезна сол, съдържа 84 минерала и микроелемента и има лечебни свойства. Спортувайте или ако нямате време, ходете пеша поне 30 минути на ден за здраве и за да подобрите притокът на кръв в долните крайници. Вечер след работа повдигайте краката на високо, отново с цел да подобрите отичането на венозна кръв, а също и може да си направите контрастни душове (обливайте краката отдолу нагоре със студена и топла вода - редуват се), които имат чудесен ефект при уморени крака и разширени вени. Може да опитате да намалите отока и с локални гелове като троксевазин гел или лиотон 1000 гел, или с крема за крака с див кестен и червени лозови листа, който също има добро действие. За лимфостазата има подходящ хомеопатичен лекарствен продукт - лимфомиозит.
Освен всичко дотук казано, обяснение за отоците може да бъде и
хормонален дисбаланс. Освен щитовидната жлеза (от написаното, разбирам че при вас няма проблем), при хиперестрогенемия - т.е. при предменструален синдром (или при бременност) също е характерна задръжката на натрий, чувството за подуване, напълняване, отоци около глезените и др. Тук ви препоръчвам хомеопатичния медикамент Vipera 5CH 5гранули 3 пъти на ден в дните преди цикъл. Но тъй като проблемът при вас е от по-дълъг период, явно това не е обяснението, но поне може да се наблюдавате, кога състоянието ви се подобрява - преди, по време или след месечния цикъл.
Заболявания, протичащи с отоци са някои бъбречни и сърдечно-съдови, които надявам се след направения ви цялостен преглед и изследвания, са изключени от вашия лекуващ лекар.
Отоците от алергичен произход са също често срещани (макар че по-рядко са около глезените). Високите стойности на еозинофилите, все пак насочват за вероятна алергична компонента във момента на изследването, но те не са 100% доказателство. Може да опитате с Apis 15CH по 5 гранули дневно под езика - хомеопатичен медикамент без странични ефекти, за да видите дали ще се повлияят отоците.
Това са моите съвети. И все пак
ако отоците продължават да ви притесняват, консултирайте се и с друг лекар!
С пожелание за здраве,
Д-р Мирослава Петрова-Досева