Д-р Румен Тулев- специалист по хирургия и онкология

Стари, неактуални, заключени теми.

Моля за съвет...

Мнениеот renate » 09 Фев 2013, 19:50

Здравейте д-р Тулев, пиша ви по следният повод: Свекър ми е на 49 г. с диагноза - рак на дебелото черво (доказан карциом на ректума). На 23.10.2012 г. започва лъчетерапия с обем 50Gy в комбинация с Кселода, изписан е на 30.11.2012 г. с подобрение. На 04.01.2013 г. беше приет отново в онкологията с цел операция на дебелото черво с придружаващо заболяване: екстрасистолна аритмия, камерна бигеминия. На 08.01.2013 г. пациентът ляга на операционната маса, след въвеждане в анестезия, болният е с камерна бигеминия, операцията е прекъсната. Изписва се на 11.01.2013 г. и се насочва към кардиологична клиника Лозенец за диагностика и лечение. От там е изписан на 23.01.2013 г. с диагноза: изострена хронична сърдечна недостаъчност III-IV фк. Хипертонично сърце. Интермитентен WPW-синдром. Камерна екстрасистолна аритмия. Дислипидемия. От онкологията отказват операция с претекст, че сърцето няма да издържи. Болният е с разсейки в белите дробове. Моля да ми дадете съвет как да постъпим, по-точно ме интересува безкръвната операция дали е подходяща в случая (ако е по-щадяща към пациента)? Има ли друго решение на проблема?!? Каква терапия може да се прилага? Благодаря ви за вниманието! Поздрави! renate@abv.bg, 0893386499
renate

Re: Д-р Румен Тулев- специалист по хирургия и онкология

Мнениеот mishe » 09 Фев 2013, 21:00

Много Ви благодаря за отговора
mishe

Re: Моля за съвет...

Мнениеот Dr Rumen Tulev » 09 Фев 2013, 21:31

renate написа:Здравейте д-р Тулев, пиша ви по следният повод: Свекър ми е на 49 г. с диагноза - рак на дебелото черво (доказан карциом на ректума). На 23.10.2012 г. започва лъчетерапия с обем 50Gy в комбинация с Кселода, изписан е на 30.11.2012 г. с подобрение. На 04.01.2013 г. беше приет отново в онкологията с цел операция на дебелото черво с придружаващо заболяване: екстрасистолна аритмия, камерна бигеминия. На 08.01.2013 г. пациентът ляга на операционната маса, след въвеждане в анестезия, болният е с камерна бигеминия, операцията е прекъсната. Изписва се на 11.01.2013 г. и се насочва към кардиологична клиника Лозенец за диагностика и лечение. От там е изписан на 23.01.2013 г. с диагноза: изострена хронична сърдечна недостаъчност III-IV фк. Хипертонично сърце. Интермитентен WPW-синдром. Камерна екстрасистолна аритмия. Дислипидемия. От онкологията отказват операция с претекст, че сърцето няма да издържи. Болният е с разсейки в белите дробове. Моля да ми дадете съвет как да постъпим, по-точно ме интересува безкръвната операция дали е подходяща в случая (ако е по-щадяща към пациента)? Има ли друго решение на проблема?!? Каква терапия може да се прилага? Благодаря ви за вниманието! Поздрави! renate@abv.bg, 0893386499

Здравейте!
При налични метастази в белия дроб, най-вероятно и в други органи, операцията има смисъл, само при непосредствена заплаха от запушване на червото или от обилно кървене от него, т.е. операцията се прави с палиативна цел, а не с лечебна. При липса на такива симптоми за запушване и кървене, операция, не се прави. Основното лечение е химиотерапията. Преценката дали може да проведе химиотерапия и с каква схема се определя от химиотерапевт, след консултация с кардиолог.
Dr Rumen Tulev

Мнениеот renate » 11 Фев 2013, 12:58

При налични метастази в белия дроб, най-вероятно и в други органи, операцията има смисъл, само при непосредствена заплаха от запушване на червото или от обилно кървене от него, т.е. операцията се прави с палиативна цел, а не с лечебна. При липса на такива симптоми за запушване и кървене, операция, не се прави. Основното лечение е химиотерапията. Преценката дали може да проведе химиотерапия и с каква схема се определя от химиотерапевт, след консултация с кардиолог.[/quote]

Здравейте Д-р Тулев,
Много ви благодаря за отговорът, бихте ли ни насочил към конкретен специалист и болнично заведение, за да продължим с лечението...
Успешна седмица!
Поздрави,
Райна
renate

Мнениеот salq » 11 Фев 2013, 16:36

Dr Rumen Tulev написа:Здравейте,
в тази рубрика можете да зададете вашите въпроси относно:

1. Профилактиката и лечение на туморни заболявания;
2. Ехографии на млечна жлеза;
3. Ехографии на щитовидна жлеза;

Надявам се да ви бъда полезен в областта на онкологията и хирургията.
Повече информация за мен и моята практика можете да получите от Справочник Фрамар или сайтът на Онкоклиник.

ZDRAVEITE KAZVAM SE SLAVKA NA 24 GODINI SAM OT 15 16 GODI6NA IMAM BU4KI POGARDITE VRATA I PODMI6NICATA PREDI GODINA I 3 MESECA RODIX A PREDI 5 MESECA SPRQX DA KARMQ I SE PRITESNIX UJASNO ZA6TOTO GARDITEMI SE PROMENIXA I ZAPO4NAX DA USE6TAM PO 4ESTO BU4KITE DVE OT TQX PORASNAXA ZNA4ITELNO NO NE ME BOLQT PREDI 2 MESECA I POLOVINA XODIX NA EXOGRAF KAZAXA MI 4E NE E NE6TO OPASNO I AKO ZAPO4NAT DA ME BOLQT DA OTIDA DA GI MAXNA NO NQKOLKO DNI SLED EXOGRAFA USETIX O6TE 3 2 V GARDITE I EDNA V PODMI6NICATA SEGA IMAM I OKOLKO INTIMNITE 4ASTI NEZNAM KAKVO DA PRAVQ DA XODQ LI PAK NA LEKAR PONQKOGA KOGATO SAM V CIKAL USE6TAM NE KATO BOLKA PO SKORO KATO NAPREJENIE TO4NO TAM KADETO SA BU4KITE TESE DVIJAT KATO TOP4ETA SA MNOGO 6TE SAM VI BLAGODARNA ZA SAVETA .
salq

Мнениеот Dr Rumen Tulev » 11 Фев 2013, 19:51

renate написа:При налични метастази в белия дроб, най-вероятно и в други органи, операцията има смисъл, само при непосредствена заплаха от запушване на червото или от обилно кървене от него, т.е. операцията се прави с палиативна цел, а не с лечебна. При липса на такива симптоми за запушване и кървене, операция, не се прави. Основното лечение е химиотерапията. Преценката дали може да проведе химиотерапия и с каква схема се определя от химиотерапевт, след консултация с кардиолог.

Здравейте Д-р Тулев,
Много ви благодаря за отговорът, бихте ли ни насочил към конкретен специалист и болнично заведение, за да продължим с лечението...
Успешна седмица!
Поздрави,
Райна[/quote]
Здравейте!
Лечението се извършва по район, в най близкият онкологичен център по местоживеене.
Dr Rumen Tulev

Мнениеот Dr Rumen Tulev » 11 Фев 2013, 20:02

salq написа:
Dr Rumen Tulev написа:Здравейте,
в тази рубрика можете да зададете вашите въпроси относно:

1. Профилактиката и лечение на туморни заболявания;
2. Ехографии на млечна жлеза;
3. Ехографии на щитовидна жлеза;

Надявам се да ви бъда полезен в областта на онкологията и хирургията.
Повече информация за мен и моята практика можете да получите от Справочник Фрамар или сайтът на Онкоклиник.

ZDRAVEITE KAZVAM SE SLAVKA NA 24 GODINI SAM OT 15 16 GODI6NA IMAM BU4KI POGARDITE VRATA I PODMI6NICATA PREDI GODINA I 3 MESECA RODIX A PREDI 5 MESECA SPRQX DA KARMQ I SE PRITESNIX UJASNO ZA6TOTO GARDITEMI SE PROMENIXA I ZAPO4NAX DA USE6TAM PO 4ESTO BU4KITE DVE OT TQX PORASNAXA ZNA4ITELNO NO NE ME BOLQT PREDI 2 MESECA I POLOVINA XODIX NA EXOGRAF KAZAXA MI 4E NE E NE6TO OPASNO I AKO ZAPO4NAT DA ME BOLQT DA OTIDA DA GI MAXNA NO NQKOLKO DNI SLED EXOGRAFA USETIX O6TE 3 2 V GARDITE I EDNA V PODMI6NICATA SEGA IMAM I OKOLKO INTIMNITE 4ASTI NEZNAM KAKVO DA PRAVQ DA XODQ LI PAK NA LEKAR PONQKOGA KOGATO SAM V CIKAL USE6TAM NE KATO BOLKA PO SKORO KATO NAPREJENIE TO4NO TAM KADETO SA BU4KITE TESE DVIJAT KATO TOP4ETA SA MNOGO 6TE SAM VI BLAGODARNA ZA SAVETA .

Здравейте!
Предполагам, че се касае за липоми, мастни капсулирани уплътнения. Характерни са при по пълни хора и в зони, където преобладава мастна тъкан. Все пак се консултирайте с хирург. При прегледа го попитайте за какво се касае. Така няма да се безпокоите напразно. И се научете да пишете на кирилица. Успех!
Dr Rumen Tulev

лобуларна карцинома около 7 см

Мнениеот mizzler » 12 Фев 2013, 19:29

Здравейте Д-р Румен Тулев,
Имам лобуларна карцинома около 7 см, естроген и прогестерон позитивни. Откриха тумора много късно, защото на мамографа и ултразвука нищо не се виждаше. Как е възможно това? За сега ми е известно, чеимам метастази в най-близките лимфни възли, но другаде в тялото не са открити. Операция още не ми е направена. Вие какво лечение бихте ми препоръчали? От Ваш опит какъв шанс имам за излекуване в моята ситуация? Свързано ли е всичко това с начина на живот?
С уважение,
Иванова
mizzler

Re: лобуларна карцинома около 7 см

Мнениеот mizzler » 12 Фев 2013, 19:38

[quote="mizzler"]Здравейте Д-р Румен Тулев,
Имам лобуларна карцинома около 7 см, естроген и прогестерон позитивни. Откриха тумора много късно, защото на мамографа и ултразвука нищо не се виждаше. Как е възможно това? За сега ми е известно, чеимам метастази в най-близките лимфни възли, но другаде в тялото не са открити. Операция още не ми е направена. Вие какво лечение бихте ми препоръчали? От Ваш опит какъв шанс имам за излекуване в моята ситуация?
С уважение,
Иванова
mizzler

Re: лобуларна карцинома около 7 см

Мнениеот Dr Rumen Tulev » 12 Фев 2013, 20:26

mizzler написа:
mizzler написа:Здравейте Д-р Румен Тулев,
Имам лобуларна карцинома около 7 см, естроген и прогестерон позитивни. Откриха тумора много късно, защото на мамографа и ултразвука нищо не се виждаше. Как е възможно това? За сега ми е известно, чеимам метастази в най-близките лимфни възли, но другаде в тялото не са открити. Операция още не ми е направена. Вие какво лечение бихте ми препоръчали? От Ваш опит какъв шанс имам за излекуване в моята ситуация?
С уважение,
Иванова

Здравейте!
В онкологично заведение, се извършва стадиране на заболяването. На Онкологичен комитет се прави план на лечението. Във вашия случай се започва с предоперативна полихимиотерапия, последваща операция. Поведението след това се определя от хистологичния вариант, засегнатите лимфни възли, хормоналните рецептори и Хер- рецептори. Карциномътна гърдата е една от най-лечимите онкологични заболявания. Така, че имате голям шанс да се излекувате трайно, но е необходимо, т.н. комплексно лечение.
Dr Rumen Tulev

ПредишнаСледваща

Назад към Архив