milenski777 написа:Здравейте, д-р Тулев.
Много ще ви бъда благодарен, ако кажете мнението си за лечението и шансовете на моята майка, която на 50-годишна възраст беше диагностицирана с HER2 позитивен карцином.
Туморът беше отстранен оперативно и е 2 см. Лимфните възли бяха изрязани, но резултатите сочат, че те не са били засегнати. Туморът обаче е 3+ позитивен.
Ще напиша и каквото мога да разбера от имунохистохимичното изследване:
ЕR - до 33% от туморните ядра маркси... (за съжаление не разбирам написаното след това) слабо - 4 точки
PR - до 20% от туморните ядра, и маркси....(не разбирам какво точно пише) слабо - 3 точки
Шанс за отговор - 20%
Много ме интересува какво лечение би повлияло най-добре. Приемът на херцептин възможно най-бързо ли трябва да започне, защото си мисля, че всяка минута е ценна. Също така много моля да ми кажете това много лоша диагноза ли е или все пак има светлина в тунела?
Благодаря ви от все сърце
Здравейте!
Съжалявам за късния отговор, но причината е отсъствието ми от страната. Въпреки това мисля, че мога да ви бъда полезен. Тумор до 2 см и липса на засегнати лимфни възли е най благоприятния вариант за карцином на гърдата. Приема се, първи стадий на заболяването с шанс за трайно излекуване над 80%. Наличието на HER2 позитивен тумор, обаче е заплаха за метастазиране на тумора по кръвен път, което налага провеждане на химиотерапия с предпазна цел, т.е. с цел унищожаване на евентуални туморни клетки тръгнали по кръвен път ( по лимфен път, явно няма според изследването). Херцептина се назначава след химиотерапията за срок от една година с протокол. Преценката за това дали да се продължи след това с херцептина се прави от направените контролни изследвания. Наличните данни за хормоналните рецептори, дават шанс и на хормонотерапията, след химиотерапията.