Д-р Румен Тулев- специалист по хирургия и онкология

Стари, неактуални, заключени теми.

Re: Д-р Румен Тулев- специалист по хирургия и онкология

Мнениеот vali661 » 01 Юни 2013, 20:28

Здравейте д-р Тулев,
Оперирана съм октомври 2011г. -РМЖ инвазивен дуктален карцином Т2Н1М0.
Направила съм 8 хт/4 фарморубицин ,4 таксол/,лъчетерапия.В момента съм на Херцептин
осми месец И НОЛВАДЕКС.Чувствам се много добре.Но винаги се прокрадва въпроса за шанс,прогноза/въпреки че съм наясно че никой не може да каже със сигурност.Мога ли да предприема и някакво алтернативно лечение?Благодаря Ви предварително за отделеното време.

С уважение В.Иванова/47 год./
vali661

Мнениеот Dr Rumen Tulev » 03 Юни 2013, 14:20

vali661 написа:Здравейте д-р Тулев,
Оперирана съм октомври 2011г. -РМЖ инвазивен дуктален карцином Т2Н1М0.
Направила съм 8 хт/4 фарморубицин ,4 таксол/,лъчетерапия.В момента съм на Херцептин
осми месец И НОЛВАДЕКС.Чувствам се много добре.Но винаги се прокрадва въпроса за шанс,прогноза/въпреки че съм наясно че никой не може да каже със сигурност.Мога ли да предприема и някакво алтернативно лечение?Благодаря Ви предварително за отделеното време.

С уважение В.Иванова/47 год./

Здравейте!
Работя в областта на онкологията повече от 26 години. Доста пациенти прибягват до алтернативни лечения. Досега не съм установил подобрение от такова лечение, а има и доста забавени и с влошени резултати , след прилагането им от различни лечители някои с доста нашумели имена. До този момент освен от традиционното лечение - операция, химиотерапия, лъчетерапия и хормонотерапия не съм установил терапия, която да им бъде алтернатива. Роенето на безброй хранителни добавки, които едва ли не лекуват рака е свързано с комерсиалното използване на нормалния страх от това заболяване на хората.
Dr Rumen Tulev

Мнениеот vali661 » 04 Юни 2013, 00:46

Здравейте д-р Тулев,
Благодаря ви от все сърце за бързия отговор.Все по малко са добрите хора като вас.
Може би сте го чували хиляди пъти,но все пак искам да ви попитам мислите ли че имам шанс да се излекувам?
vali661

Мнениеот vali661 » 04 Юни 2013, 00:59

Забравих да добавя малко подробности;
T2N1MO тумор 3 см. мети в 3 лимфни възела от премахнати 12
ER+ PR+ HER2 3+
vali661

Мнениеот Dr Rumen Tulev » 05 Юни 2013, 13:57

vali661 написа:Здравейте д-р Тулев,
Благодаря ви от все сърце за бързия отговор.Все по малко са добрите хора като вас.
Може би сте го чували хиляди пъти,но все пак искам да ви попитам мислите ли че имам шанс да се излекувам?

Здравейте!
Естестенно, че имате шанс да се излекувате. Иначе би било напразно цялото лечение досега. Необходими са редовни контролни прегледи. Херсептина е ценен помощник във вашия случай. Пожелавам успех в лечението.
Dr Rumen Tulev

Мнениеот vali661 » 05 Юни 2013, 16:22

Благодаря за позитивизма и бързия отговор.Знаете колко малко е нужно на хора като мен.
vali661

Re: Дали ми се налага аксиларна дисекция?

Мнениеот albena_t » 14 Юни 2013, 14:17

Dr Rumen Tulev написа:
albena_t написа:Д-р Тулев,
преди 1 месец ме беше оперативно отстранена бенка от гърба със съмнения за злокачествен меланом. Беше ми направена и сцинтиграфия на лимфните възли която не показа никакви разсейки.
По време на операцията освен бенката, хирургът отстрани и два основни лимфни възела от лявата подмишница. След направените хистологични изследвания, резултатите бяха отрицателни.Въпреки това, за по-голяма сигурност, хирургът отстрани още 3 малки лимфни възела, на които бе направен допълнителен микробиологичен анализ. Резултатът от него показа, че е открита микрометастаза в единия от тях.
Въпросът ми към вас е - налага ли ми се в този случай да ми бъде направена аксиларна дисеция на лявата подмишница, за да се установи дали има други микрометастази или има и други начини?

ЗДРАВЕЙТЕ!
При наличие на лимфен възел с метастаза в него се налага лимфна дисекция, с цел отстраняване на всички лимфни възли и тяхното хистологично изследване.

Д-р Тулев, здравейте отново! Консултирах се с Вас преди близо 2 месеца. На 21 март ми направиха въпросната радикална лимфна дисекция на лявата подмишница, след която резултатът е отрицателен. Отстраниха 9 броя лимфни възли и не отркиха други микрометастази. Искам сега да се обърна отново към Вас с въпрос - как да продължа лечението си, защото твърдят че при отстраняване на такъв дебел меланом (4 мм.) и наличие на микрометастаза в един от отстранените лимфни възли от първата операция, се налага имунотерапия. Според вас кое е най-удачно - BCG ваксина, интерферон или адювантна химиотерапия и въобще - какво е Вашето мнение по въпроса, тъй като лекуващите ме лекари се колебят. Благодаря Ви предварително!
albena_t

Re: Дали ми се налага аксиларна дисекция?

Мнениеот Dr Rumen Tulev » 14 Юни 2013, 21:00

albena_t написа:
Dr Rumen Tulev написа:
albena_t написа:Д-р Тулев,
преди 1 месец ме беше оперативно отстранена бенка от гърба със съмнения за злокачествен меланом. Беше ми направена и сцинтиграфия на лимфните възли която не показа никакви разсейки.
По време на операцията освен бенката, хирургът отстрани и два основни лимфни възела от лявата подмишница. След направените хистологични изследвания, резултатите бяха отрицателни.Въпреки това, за по-голяма сигурност, хирургът отстрани още 3 малки лимфни възела, на които бе направен допълнителен микробиологичен анализ. Резултатът от него показа, че е открита микрометастаза в единия от тях.
Въпросът ми към вас е - налага ли ми се в този случай да ми бъде направена аксиларна дисеция на лявата подмишница, за да се установи дали има други микрометастази или има и други начини?

ЗДРАВЕЙТЕ!
При наличие на лимфен възел с метастаза в него се налага лимфна дисекция, с цел отстраняване на всички лимфни възли и тяхното хистологично изследване.

Д-р Тулев, здравейте отново! Консултирах се с Вас преди близо 2 месеца. На 21 март ми направиха въпросната радикална лимфна дисекция на лявата подмишница, след която резултатът е отрицателен. Отстраниха 9 броя лимфни възли и не отркиха други микрометастази. Искам сега да се обърна отново към Вас с въпрос - как да продължа лечението си, защото твърдят че при отстраняване на такъв дебел меланом (4 мм.) и наличие на микрометастаза в един от отстранените лимфни възли от първата операция, се налага имунотерапия. Според вас кое е най-удачно - BCG ваксина, интерферон или адювантна химиотерапия и въобще - какво е Вашето мнение по въпроса, тъй като лекуващите ме лекари се колебят. Благодаря Ви предварително!

Здравейте!
Лечението е комплексно. Химиотерапията е задължителна. След химиотерапията се провежда имунотерапия. Ефектът от имунотерапията е спорен, но се провежда рутинно БЦЖ ваксината.
Dr Rumen Tulev

Re: лобуларна карцинома около 7 см

Мнениеот mizzler » 30 Юни 2013, 20:07

Dr Rumen Tulev написа:Здравейте!
Хормонотерапията не е алтернатива на химиотерапията особенно във вашия случай, а допълващо лечение, част от комплексното лечение. Такъв тест за който говорите не знам да се прави в България. При тумор, който не е отстранен, наличието или липсата на ефект от дадена химиотерапевтична комбинация, се вижда от промяната на големината на тумора по време на терапията.
Погрешно ви е мнението, че лобуларния карцином не се повлиява от химиотерапия. Във вашия случай - авансирал карцином на гърдата с лимфни метастази, химиотерапията няма алтернатива.

Здравейте Д-р Тулев,

Много Ви благодаря за отговора. Много ценя вашето мнение. От оригиналната биопсия от ноември 2012г. ми направиха IHC Ki-67 тест, който показа 11%.
Казаха ми, че това е ниска стойност и в моя случай химиотерапията няма да има много действие. Продължавам на золадекс и тамоксифен, и съм намалила тумора на под 4см.
Искат да ми вземат нова core biopsy, за да сравнят Ki-67 стойности и да видят има ли промяна в тях.
Казаха ,че и този път ако са ми ниски стойностите на Ki-67 ще остана на ендокринна терапия.

Според Вас достатъчно ли ще бъде само тази терапия и радиация за излекуването ми?

При една нова биопсия има ли риск да се разпространи/метастазира тумора?

Разбрах,че в България се провежда международен trial за трета фаза на:
Efficacy and Safety Study of NeuVax(TM)(Nelipepimut-S or E75) Vaccine to Prevent Breast Cancer Recurrence

Има ли според Вас ефективна ваксина?

С уважение,
Иванова
mizzler

Re: лобуларна карцинома около 7 см

Мнениеот Dr Rumen Tulev » 30 Юни 2013, 20:43

mizzler написа:
Dr Rumen Tulev написа:Здравейте!
Хормонотерапията не е алтернатива на химиотерапията особенно във вашия случай, а допълващо лечение, част от комплексното лечение. Такъв тест за който говорите не знам да се прави в България. При тумор, който не е отстранен, наличието или липсата на ефект от дадена химиотерапевтична комбинация, се вижда от промяната на големината на тумора по време на терапията.
Погрешно ви е мнението, че лобуларния карцином не се повлиява от химиотерапия. Във вашия случай - авансирал карцином на гърдата с лимфни метастази, химиотерапията няма алтернатива.

Здравейте Д-р Тулев,

Много Ви благодаря за отговора. Много ценя вашето мнение. От оригиналната биопсия от ноември 2012г. ми направиха IHC Ki-67 тест, който показа 11%.
Казаха ми, че това е ниска стойност и в моя случай химиотерапията няма да има много действие. Продължавам на золадекс и тамоксифен, и съм намалила тумора на под 4см.
Искат да ми вземат нова core biopsy, за да сравнят Ki-67 стойности и да видят има ли промяна в тях.
Казаха ,че и този път ако са ми ниски стойностите на Ki-67 ще остана на ендокринна терапия.

Според Вас достатъчно ли ще бъде само тази терапия и радиация за излекуването ми?

При една нова биопсия има ли риск да се разпространи/метастазира тумора?

Разбрах,че в България се провежда международен trial за трета фаза на:
Efficacy and Safety Study of NeuVax(TM)(Nelipepimut-S or E75) Vaccine to Prevent Breast Cancer Recurrence

Има ли според Вас ефективна ваксина?

С уважение,
Иванова

Здравейте!
Не разбрах вие ли не желаете химиотерапия или такава не ви е предложена. Разберете, има международни стандарти за лечение на рака на гърдата с ясен алгоритъм. Всичко останало са експерименти. Трайлът по същество е експеримент, с който след обстоен анализ се приема или отхвърля терапевтичния ефект на лекарството или ваксината. Така че никой не може да каже за сега ефекта от ваксината!
Dr Rumen Tulev

ПредишнаСледваща

Назад към Архив