Стари, неактуални, заключени теми.
30 Юни 2013, 22:29
Dr Rumen Tulev написа:mizzler написа:Dr Rumen Tulev написа:Здравейте!
Хормонотерапията не е алтернатива на химиотерапията особенно във вашия случай, а допълващо лечение, част от комплексното лечение. Такъв тест за който говорите не знам да се прави в България. При тумор, който не е отстранен, наличието или липсата на ефект от дадена химиотерапевтична комбинация, се вижда от промяната на големината на тумора по време на терапията.
Погрешно ви е мнението, че лобуларния карцином не се повлиява от химиотерапия. Във вашия случай - авансирал карцином на гърдата с лимфни метастази, химиотерапията няма алтернатива.
Здравейте Д-р Тулев,
Много Ви благодаря за отговора. Много ценя вашето мнение. От оригиналната биопсия от ноември 2012г. ми направиха IHC Ki-67 тест, който показа 11%.
Казаха ми, че това е ниска стойност и в моя случай химиотерапията няма да има много действие. Продължавам на золадекс и тамоксифен, и съм намалила тумора на под 4см.
Искат да ми вземат нова core biopsy, за да сравнят Ki-67 стойности и да видят има ли промяна в тях.
Казаха ,че и този път ако са ми ниски стойностите на Ki-67 ще остана на ендокринна терапия.
Според Вас достатъчно ли ще бъде само тази терапия и радиация за излекуването ми?
При една нова биопсия има ли риск да се разпространи/метастазира тумора?
Разбрах,че в България се провежда международен trial за трета фаза на:
Efficacy and Safety Study of NeuVax(TM)(Nelipepimut-S or E75) Vaccine to Prevent Breast Cancer Recurrence
Има ли според Вас ефективна ваксина?
С уважение,
Иванова
Здравейте!
Не разбрах вие ли не желаете химиотерапия или такава не ви е предложена. Разберете, има международни стандарти за лечение на рака на гърдата с ясен алгоритъм. Всичко останало са експерименти. Трайлът по същество е експеримент, с който след обстоен анализ се приема или отхвърля терапевтичния ефект на лекарството или ваксината. Така че никой не може да каже за сега ефекта от ваксината!
Здравейте,
Много Ви благодаря за бързия отговор.
Предложиха ми химиотерапия, но след това ми направиха Ki-67 и както Ви писах е нисък, т.е. химиотерапия няма много да ми повлиае. Искат втора биопсия, за да решат дали още да ме оставят на золадекс+тамоксифен или ако Ki-67 e висок превключват на химиотерапия . Знам, че има случаи, при които /неоадювантна/ химиотерапията дори влошава състоянието и тумора се увеличава. Направиха ми магнитен резонанс, за да видят точните граници ( на ултразвук показва по-малко от 4 см, но не се вижда добре.).Още не зная резултата. При една нова биопсия има ли риск да се разпространи/метастазира тумора?
С уважение
Иванова
01 Юли 2013, 14:17
Здравейте д-р Тулев!Каква диета се прави за лениви черва?Питам за баща ми който е на 75 години и от година и половина е на клизми.Взима Натуралакс но няма ефект.Може ли да се комбинира Натуралакс със Зирид и колко време се взима Зирид?Окончателната му диагноза е синдром на раздразнено черво поставена след колоноскопия.Поздрави!
01 Юли 2013, 17:16
ivelin написа:Здравейте д-р Тулев!Каква диета се прави за лениви черва?Питам за баща ми който е на 75 години и от година и половина е на клизми.Взима Натуралакс но няма ефект.Може ли да се комбинира Натуралакс със Зирид и колко време се взима Зирид?Окончателната му диагноза е синдром на раздразнено черво поставена след колоноскопия.Поздрави!
Здравейте!
Лечението на старческия запек е трудно. Причината е нарушение трайно мотилитета на червата, като най честа причина за това е нарушение инервация на същите. Така че релно излекуване няма, а се цели редовно да се изпразват червата. Честите клизми са вредни, организма свиква с тях. Необходимо е вземане на по голямо количество течности като сокове, супи - 2 и повече литра, равномерно през деня, плодове и зеленчуци. Използване на по леки лаксативи, тъй като има привикване и към тях. Движението особено след хранене, както и натоварване, умерено на коремната преса имат добър ефект. Зирида няма ефект директно върху червата, за това не го препоръчвам. Няма универсална диета за лениви черва, спазват се тези основни принципи.
01 Юли 2013, 21:57
Здравейте,
Предложиха ми химиотерапия, но след това ми направиха Ki-67 и както Ви писах е нисък, т.е. химиотерапия няма много да ми повлиае. Искат втора биопсия, за да решат дали още да ме оставят на золадекс+тамоксифен или ако Ki-67 e висок превключват на химиотерапия . Знам, че има случаи, при които /неоадювантна/ химиотерапията дори влошава състоянието и тумора се увеличава. Направиха ми магнитен резонанс, за да видят точните граници ( на ултразвук показва по-малко от 4 см, но не се вижда добре.).Още не зная резултата. При една нова биопсия има ли риск да се разпространи/метастазира тумора?
С уважение
Иванова
02 Юли 2013, 11:25
mizzler написа:Здравейте,
С уважение
Иванова
Здравейте!
Истинският тест дали действа химиотерапияте е провеждането на 2-3 курса. При наличен тумор лесно се отчита ефекта. Какво ново ще им даде биопсията, нали вече е правена. Всяко допълнително "ровене" на тумора е нежелателно. Не съм чувал химиотерапията да влошава състоянието на тумора. По вероятно е да не действа, но това се отчита с ефекта на самата химиотерапия. Прекаленото теоритизиране с изследвания, които не са още широко навлезли в практиката, а и не е ясно първо - как е направено изследването на kI-67, второ - до колко може да се разчита на него. Отново подчертавам, не е необходима нова биопсия. Почвайте химиотерапия. До третия курс, ще се разбере дали действа. Изследването на kI-67 няма значение във вашия случай, който реално е авансирал и е необходимо комплексно лечение с целия арсенал на медицинската онкология.
02 Юли 2013, 21:37
Благодаря Ви за отговора. Ki-67 е направен в чужбина в изследователска болница, където се лекувам. След 10 дни имам назначен час при онколозите и ще видя какво ще се реши. Много ще се съобразя с Вашата препоръка. Прекрасно е, че в България има такъв специалист като Вас.
С уважение,
Иванова
04 Юли 2013, 09:08
Здравейте, д-р Тулев! Не знам дали отговаряте все още на въпроси, но искам да Ви помоля за съвет. Преди месец си открих възелче в дясната млечна жлеза, бях на ехографско изследване. Лекарката написа следното:Фиброзна мастопатия на двете млечни жлези.В ГЛК на дясната млечна жлеза се озвучава хипоехогенна формация с размери 16/9 мм с абнормна плътност при еластографията.Уплътнени лимфни възли в двете аксили.
Изпратиха ме при хирург, който реши да отстрани образованието и да бъде направено хистологично изследване.
Вероятно се досещате какви сценарии ми се представиха и за какви развития чета в интернет и ми минават през ума. Какво се прави в моя случай? Ще отида на операция, за да премахна образованието, но после какво се случва?
Благодаря Ви предварително!
Бих ви изпратила и изображението на образованието, но не виждам начин от тук. Благодаря!
04 Юли 2013, 16:33
galia_00 написа:Здравейте, д-р Тулев! Не знам дали отговаряте все още на въпроси, но искам да Ви помоля за съвет. Преди месец си открих възелче в дясната млечна жлеза, бях на ехографско изследване. Лекарката написа следното:Фиброзна мастопатия на двете млечни жлези.В ГЛК на дясната млечна жлеза се озвучава хипоехогенна формация с размери 16/9 мм с абнормна плътност при еластографията.Уплътнени лимфни възли в двете аксили.
Изпратиха ме при хирург, който реши да отстрани образованието и да бъде направено хистологично изследване.
Вероятно се досещате какви сценарии ми се представиха и за какви развития чета в интернет и ми минават през ума. Какво се прави в моя случай? Ще отида на операция, за да премахна образованието, но после какво се случва?
Благодаря Ви предварително!
Бих ви изпратила и изображението на образованието, но не виждам начин от тук. Благодаря!
Здравейте!
При съмнение за тум. формация, се прави операция под гефрир, което означава изрязване на формацията, изпращане на хист. изследване, където експресно, за 10-15 мин се получава резултат. Според резултата, големината, разположението на формацията се предприема съответната операция. Съветвам ви да се оперирате в специализирано онкологично заведение, където имат традиции и изграден правилен алгоритъм, за реагиране в различните случаи.
04 Юли 2013, 21:31
Благодаря за отговорът, но всъщност вече съм се насочила към хирург-онколог. По-скоро исках да Ви питам, дали е ясно от ехографията, какъв е видът на формацията. И какво значи "уплътнени лимфни възли". Иначе това, което Вие ми обяснихте вече го знам. Просто имам нужда от още мнения!
04 Юли 2013, 21:47
galia_00 написа:Благодаря за отговорът, но всъщност вече съм се насочила към хирург-онколог. По-скоро исках да Ви питам, дали е ясно от ехографията, какъв е видът на формацията. И какво значи "уплътнени лимфни възли". Иначе това, което Вие ми обяснихте вече го знам. Просто имам нужда от още мнения!
Здравейте!
Приемете гефрира, като най-точната диагностика, по същество е диагностична процедура даваща 100% вярната диагноза. Няма нужда от други изследвания или мнения.